loader image

Lammack Primary: school bell set to ring to build new classrooms

A PRIMARY school near several new housing estates is on track to get 12 new classrooms.

Councillors have been recommended to approve a scheme five new buildings at Lammack Primary School in Lammack Road, Blackburn.

The £1.55million expansion aims to cater for children from an expected 900 new homes in North Blackburn.

Blackburn with Darwen Council hopes to have completed them by September for the new intake.

It planning application for the new classrooms is to be debated by the borough’s Planning and Highways Committee on Thursday.

An officers report recommends its approval with 18 conditions.

The new classrooms will provide extra space for reception, year one, four and six children and expand the school from the current 488 children to a maximum of 630 and the number of staff from 80 to 103.

The approval is recommended despite objections from nearby residents about the loss of green open space would be caused; noise generated from additional pupils; parking; traffic; that the access from Whinney Lane would be dangerous; air pollution; and potential antisocial behaviour when the school is closed caused by the opening up of the site for the new buildings.

The officers’ report to councillors says: “The proposal will deliver additional educational facilities in the form of 12 new classrooms with service areas for an existing school.

“Wider works within the school grounds include the provision of a new 30-space carpark accessed from Whinney Lane.

“The 7.4 acre site comprises of a large school building that has been subject to a range of enlargements and alterations over the years.

“This planning application involves the erection of five separate extensions to the existing school building.

“Twelve additional classrooms would be provided together with service areas such as offices, meeting rooms, and a junior library.

“A new carpark area is also proposed to the south of the school building to be used primarily as a drop off and pick up point for children. “Access would be gained via an existing access point from Whinney Lane with a one-way system utilised internally.

“Only a small part of the school playing fields would be lost to additional parking provision, which is essential.

“The remaining parts would only be visible from a limited number of public vantage points

“External construction materials are proposed throughout that would match the host building.

“There is a positive presumption in favour of approving the development and there are no material reasons to object to the application.”

CONTACT THE STUDIO